NEFIKS karierni dan 2018 ČAKA VAS USPEH

V četrtek, 1. februarja 2018, so na srednjih šolah po celi Sloveniji, pod okriljem Zavoda Nefiks  potekale delavnice, svetovanja in okrogle mize na temo kariernega razvoja. Namen dogodka je bil ozaveščanje mladih o pomembnosti pravočasne in ustrezne karierne orientacije ter spodbujanje k razmišljanju o poklicni poti in kariernem razvoju.  

Letošnji osrednji dogodek je potekal v Predsedniški palači, kjer je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor nagovoril dijake Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana. Po uvodnem pozdravu predsednika so se dijaki pogovorili s predstavniki poklicev prihodnosti, kot so: vodja zadovoljstva v podjetju, programer virtualne resničnosti, digitalni arhitekt, spodbujevalec inovativnih rešitev prihodnosti, inovativni kmetovalec, … Predstavljeni poklici bodo postali sedanjost na trgu dela današnjih dijakov. Dijaki so na ta način dobili vpogled v svet zaposlovanja in navdih za prihodnost.

 

Delavnici na temo karierne orientacije sta na naši šoli izvedli razredničarki  Janja Čuvan in Marjeta Petriček v 2. a in 2. b oddelku. Med delavnico so dijaki prisluhnili nagovoru dveh uspešnih mladih Slovencev ter skladbi znanega slovenskega raperja  Zlatka »Čaka vas uspeh«, ki je bila posneta prav za Karierni dan.

 

Del projekta Nefiks je tudi natečaj za izbiro dvajset najboljših vodil oz. spodbud dijakom, ki bodo v naslednjem mesecu izbirali svojo poklicno pot. Navajamo nekaj misli, ki so jih zapisali dijaki G-2. a in G-2. b oddelka:

  • Verjemi vase, kajti vsak trud se poplača slej kot prej.
  • Moje vodilo v življenju je, da se ne bojim izzivov in novih stvari, temveč jih uporabim sebi v prid.
  • Misli na jutri, ne pozabi na včeraj a živi za danes.
  • Vsak uspeh ima ovire. Ne ustavljaj se, tudi če nobeden ne verjame vate. Bori se, da pokažeš ostalim.
  • Za uspeh je potrebno veliko truda in tudi kanček sreče.
  • Če bi radi živeli polno, se moramo naučiti izkoriščati stvari in imeti radi ljudi, ne pa imeti radi stvari in izkoriščati ljudi.
  • Vedno poslušaj svoje srce, ki te bo vodilo do željenega cilja. Ni pomembno, če te drugi ne podpirajo ali se ti posmehujejo, važno je, da ti veš, kaj počneš in kaj si želiš. Sledi svojim sanjam.
  • Uspel boš, če boš verjel vase. Ko padeš, ne obupaj, ampak vstani in dokaži, da si lahko boljši.
  • Če ti spodleti, se poberi, saj ni konec sveta. Poskusi ponovno, saj zmoreš premagovati ovire, če verjameš+ vase.

Nazaj