OBISK ŠTAJERSKE VULKANSKE DEŽELE »VULKANLAND«

V Avstrijo, kjer leži štajerska vulkanska dežela »VULKANLAND«, smo se v okviru projektnih dni odpravili v četrtek, 27. 9. 2018.

Pot nas je najprej peljala preko mejnega prehoda Šentilj v čokoladnico Zotter, ki spada med 8 najboljših na svetu. Tam nas je čakala pokušina njenih najbolj znanih okusov. V čokoladnici Zotter imajo uradno najboljšo čokolado na svetu (Nicaragua 50 %), znani pa so tudi po svoji inovativnosti (priseganje h kvaliteti – bio sestavine in pravična trgovina). 

Pot smo nadaljevali na Grad Riegersburg, kamor smo se povzpeli z gondolo. Spoznali smo odličen primer kombiniranja kulturne dediščine z elementi modernih atrakcij v korist pospeševanja turizma. Sledila je atraktivna predstava s pticami roparicami. Nad našimi glavami so letali sokoli, orli, jastrebi, sove …

Po kosilu smo si ogledali zelo zanimiv primer obnove 400 let starega mlina na vodi, Ottersbachmühle, v 4 nadstropni stavbi, ki ponuja pogled v zgodovino in sedanjost. V mlinu so svoje zatočišče našle tudi članice društva »Eigenart«, ki so nam predstavile svoje zanimive produkte.

Ob zaključku ekskurzije pa nas je na »etno kmetiji« v Ratschendorfu presenetila največja čreda 20 kamel v Avstriji (družbo jim delajo lame, vodni bivol, osli, želve …) ter impresivna zbirka starin in motorjev Harley Davidson.

Sledil je povratek v Slovenijo in prihod v Celje v večernih urah. Naslednji dan pa smo strnili misli in izdelali plakat. Spremljevalci na ekskurziji so bili: Janja Čuvan, Alenka Lah Kalan, Marlenka Žolnir Petrič in Smiljan Čujež.

Nazaj