PO SLEDEH JOŽETA PLEČNIKA V LJUBLJANI

Z vlakom smo se odpeljali v Ljubljano, kjer je arhitekt Jože Plečnik ustvaril svoj najobsežnejši arhitekturni opus. Na Prešernovem trgu, ki je ena najbolj znanih zbirnih točk v središču Ljubljane, nas je čakal arhitekturni vodič Branko. Že ob prvem pogledu na reko Ljubljanico smo zagledali znamenito in impresivno povezavo z nasprotnim bregom – Tromostovje. Plečnik je prvotnemu kamnitemu mostu dodal še dva za pešce in tako ustvaril edinstveno posebnost Ljubljane. Ob sprehodu skozi mesto smo spoznavali številne mojstrove posege v mestne ambiente. Ogledali smo si Narodno in Univerzitetno knjižnico NUK, ki je največja knjižnica v Sloveniji in velja za Plečnikovo najpomembnejše delo. V neposredni bližini NUK-a je letno gledališče Križanke. Plečnik je nekdanji samostan preoblikoval v edinstveno prizorišče glasbenih dogodkov.  Sprehodili smo se do prenovljene Plečnikove hiše v Trnovem. To je prostor, kjer se je porajala Plečnikova Ljubljana. Sprehod skozi hišo je bil sprehod skozi arhitektovo življenje in delo.

Popoldan smo si ogledali številna njegova dela ob Ljubljanici: ureditev rečnega nabrežja – Trnovski pristan, Trnovski most nad Gradaščico (velja za enega redkih mostov na svetu, na katerem rastejo drevesa), Čevljarski most, Tržnice….. se vrnili do Tromostovja in se poslovili od vodiča, ki nam je res izčrpno in zanimivo predstavil arhitektova dela.

Plečnikove inovativne, domiselne kombinacije in predelave klasičnih oblikovnih prvin, kot so stebri, preklade, balustrade, stebriči so nas popolnoma  navdušile.

Plečnik je bil genialni umetnik, z neverjetnim čutom za lepoto, čas in prostor. Plečnikova Ljubljana se zato kot svojevrstna urbanistična posebnost uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja.

Nazaj