PROJEKTNI DNEVI

PROJEKTNI DNEVI:    SPOMIN IN OPOMIN

Na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja bodo septembra in marca, tako kot pretekla leta, potekali projektni dnevi. Letos mineva 75 let od enega prelomnih dogodkov 2. svetovne vojne, izkrcavanje zaveznikov na obali Normandije, ki je čez noč postala krvavo bojišče in naznanila prelomnico k osvoboditvi Evrope maja 1949. Mineva pa tudi 80 let  od uradnega začetka 2. svetovne vojne, to je 1. 9. 1939, ko je takratna nacistična Nemčija napadla Poljsko. Z namenom spomina na odmeve vojne in kot opomin mladim za prihodnost so letošnje delavnice posvečene tem temam. Saj žal še vedno živimo v času nenehnih vojn, družbi, polni nacionalnih, verskih in kulturnih nestrpnosti. V opomin, da nikoli več v Evropi in na svetu ne sme prevladati ena manjšina nad drugimi. Prav tako pa je pomembno, da mladi vzpostavijo odnos do vojne in njene dediščine, saj bodo le tako lahko osvestili odnos in vpliv vojne na sodobno družbo in njene aktualne politične dogodke in tako postali kritični posamezniki ter sooblikovalci novih družbenih perspektiv.

Projektne delavnice: Berlin, Dachau–Munchen, Trst in obisk Mirabilandije, Idrija in Bolnica Franja.

 

BERLIN – MESTO Z BOGATO ZGODOVINO (18.3. do 20.3.2020) 

  1. dan: CELJE – LJUBLJANA – BERLIN

V jutranjih urah bo odhod avtobusa iz Celja do ljubljanskega letališča, od koder bomo poleteli v Berlin. Podali se bomo na avtobusno odkrivanje najbolj dinamične evropske prestolnice. Ogledali si bomo olimpijski stadion, se peljali mimo dvorca Charlottenburg in  tehniške univerze do središča nekdanjega Zahodnega Berlina po znamenitem Kudammu. Sledil bo ogled Viljemove cerkve, pokukali bomo v še vedo elitno blagovnico KaDeWe. Pot bomo nadaljevali do Brandenburških vrat, mimo parlamenta in kanclerske palače do največje železniške postaje v Evropi (ogled) … Večerja in nočitev bo v hotelu.

  1. dan: BERLIN

Z javnim prevozom se bomo odpravili na raziskovanje prestolnice. Ustavili se bomo na prestižni Friedrichstrasse, kjer se nahaja Checkpoint Charli, znamenit prehod med obema stranema Berlina v času hladne vojne. Sledil bo sprehod po Alexanderplatzu, arhitektonskem središču bivšega Vzhodnega Berlina. Obiskali bomo spomenik, ki je postavljen v čast vsem žrtvam holokavsta v drugi svetovni vojni.  Pot bomo nadaljevali do muzejskega otoka, kjer so najboljši mestni muzeji (npr. muzej Pergamam). Ta dan se bomo povzpeli tudi na kupolo Reichstaga. Popoldne se bomo z metrojem odpeljali do Potsdamskega trga, kjer je Sony center in kompleks novih modernih zgradb. Sprehodili se bomo mimo mesta, kjer je bil nekdaj Hitlerjev skrivni bunker. Zvečer se bomo v hotel vrnili z javnim prevozom.

  1. dan: BERLIN – POTSDAM – GRAZ – CELJE

Dan bomo izkoristili za ogled Potsdama, ki slovi po številnih dvorcih pruskih kraljev. Ogledali si bomo staro mestno jedro. Zapeljali se bomo skozi Holandsko četrt mimo Cecilienhofa, rezidence, ki je leta 1945 gostila znamenito Potsdamsko konferenco. Po zunanjem ogledu čudovitega dvorca Sannssouci bomo pot nadaljevali do letališča. Poleteli bomo proti Gradcu. Od tam se bomo zvečer z avtobusom vrnili v Celje.

CENA : 369 €  min 40 plačnikov, 379 €  min 35 plačnikov

CENA VKLJUČUJE: avtobusne transferje in letalski prevoz ( z ročno prtljago), en polpenzion in eno  nočitev z zajtrkom v večposteljnih sobah, vstopnino za muzej Checkpoint Charli, izlet v Potsdam z ogledi.

–>  PRIJAVA NA PROJEKTNO DELAVNICO  <–

 

MÜNCHEN – BAVARSKA PRESTOLNICA 

Enodnevna ekskurzija: CELJE – DACHAU – MÜNCHEN- CELJE          

Odhod avtobusa v zgodnjih jutranjih urah z dogovorjenega mesta in vožnja čez Avstrijo in Nemčijo do bavarske vasice Dachau, kjer si bomo ogledali nacistično koncentracijsko taborišče, ki je delovalo od leta 1933 do konca 2. svetovne vojne. Pot bomo nadaljevali v središče bavarske prestolnice München z avtobusnim ogledom mestnih znamenitosti: osrednjega trga, kraljevega trga z znamenito Ludvikovo cesto, ob kateri stojijo Bavarska državna knjižnica, Ludvik Maksimiljanova univerza in Pinakoteka. Nadaljevali bomo s peš ogledom centra mesta. Sprehodili se bomo mimo bogate mestne tržnice Viktualienmarkt, renesančne cerkve sv. Mihaela, kjer so grobnice Wittelsbachov ter stolnice. Nato bomo imeli nekaj prostega časa  v srcu mesta na Marienplatzu. Na koncu dneva si bomo ogledali še zunanjost stadiona in obiskali trgovino FC Bayern; po želji je za doplačilo možen voden ogled nogometnega muzeja in stadiona. Sledila bo vožnja proti domu in prihod v poznih večernih oziroma nočnih urah.

CENA49 € min 45 plačnikov,52 € min 40 plačnikov, 58 € min 35 plačnikov.

CENA VKLJUČUJE: avtobusni prevoz z dogovorjenega mesta, cestne in ostale pristojbine, voden ogled taborišča Dachau, možna doplačila na poti: Vstopnina za ogled Allianz arene

–>  PRIJAVA NA PROJEKTNO DELAVNICO  <–

 

SVETOVLJANSKO MESTO TRST IN ZABAVIŠČNI PARK MIRABILANDIJA 

  1. DAN: SLOVENIJA–TRST–RIMINI V jutranjih urah se bomo izpred šole podali proti Trstu, ki velja za eno najbolj svetovljanskih mest v Sredozemlju. Spoznavanje mesta bomo začeli v Škednju, kjer se nahaja Rižarna. Velika stavba pri Sv. Soboti, v kateri so najprej luščili riž, je po kapitulaciji Italije služila nacistom kot koncentracijsko taborišče. Potem ko bomo odstrli eno izmed najtemnejših plati zgodovine mesta, se bomo podali na hrib sv. Justa, ki je predstavljal središče mesta že v rimski dobi. Ob spustu proti obali se bomo ustavili pri rimskem gledališču in se sprehodili mimo cerkva sv. Spiridona in sv. Nikolaja. Dopoldanske oglede bomo zaključili na osrednjem trgu Piazza dell’Unità . Nato bo sledila vožnja mimo gradu Miramara. Po ogledu zunanjosti gradu bomo nadaljevali vožnjo do Riminija, kjer bomo raziskali staro mestno jedro.
  2. DAN: MIRABILANDIJA–SLOVENIJACENA: Naslednji dan pa bo namenjen zabavi; prepustili se bomo namreč adrenalinu, smehu in zabavi v največjem zabaviščnem parku na italijanski jadranski obali.

CENA: 115 €, če bo prijavljenih najmanj 45 udeležencev na posameznem avtobusu, oziroma 129 €, če bo prijavljenih najmanj 35 udeležencev na posameznem avtobusu.

CENA VKLJUČUJE: avtobusne prevoze po programu,1 x nočitev z zajtrkom v večposteljnih sobah v hotelu 3*,1 x večerja, vstopnico za zabaviščni park Mirabilandija.

–>  PRIJAVA NA PROJEKTNO DELAVNICO  <–

 

IDRIJA – Partizanska bolnica Franja, Antonijev rov in Topilnica živega srebra, Divje jezero 

Dijaki bodo obiskali partizansko bolnico Franja, se spustili v drugi največji rudnik živega srebra na svetu v Idriji, si ogledali topilnico živega srebra in odkrivali skrivnostne lepote Divjega jezera, najglobljega slovenskega jezera.

  1. dan: CELODNEVNA EKSKURZIJA V IDRIJO

Partizanska bolnica Franja je enkraten spomenik človečnosti, tovarištva in solidarnosti iz druge svetovne vojne. Kot ilegalna bolnišnica je v težko dostopni soteski Pasice v Dolenjih Novakih pri Cerknem delovala med decembrom 1943 in majem 1945. Večino časa jo je vodila zdravnica Franja Bojc Bidovec, po kateri so bolnišnico poimenovali že med vojno.

Obiskali bomo tudi drugi največji rudnik živega srebra na svetu, ki se nahaja v Idriji, najstarejšem rudarskem mestu v Sloveniji, ki je s svojo dediščino živega srebra vpisana na UNESCO seznam svetovne dediščine. S pomočjo eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav, ki delujejo na osnovi Hg, bomo spoznali in doživeli pomen te edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet, ter njeno vsestransko uporabnost v znanosti, tehniki, industriji, medicini, kulturi in vsakdanjem življenju od prazgodovinskih časov pa vse do danes.

Na koncu se bomo sprostili ob skrivnostnem kraškem Divjem jezeru pri Idriji, ki spada med bisere slovenske naravne dediščine. Jezero je od leta 1972 urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Potapljači v njem dosegli že globino 160 metrov. Iz jezera odteka najkrajša površinsko tekoča slovenska reka Jezernica (55 m), ki ima lahko ob deževjih celo večji pretok kot Idrijca. V jezeru živijo potočne postrvi, v jamskem delu pa številne drobne podzemeljske živali in celo slovita človeška ribica.

  1. dan: DELO V ŠOLI

V šoli bomo po skupinah urejali slikovni material, ki ga bodo dijaki posneli na ekskurziji in ga dopolnili s slikovnim gradivom iz literature in interneta. Ob koncu dneva bomo pripravili razstavo na hodniku.

 CENA: 23 € v primeru 40 plačnikov na avtobusu (10,5 € prevoz, 5,5 € voden ogled Partizanske bolnice Franja, 7 € voden ogled Antonijevega rova in Topilnice živega srebra)

–>  PRIJAVA NA PROJEKTNO DELAVNICO  <–

Nazaj