Projektni dnevi – Praga

Tudi v letošnjem šolskem letu smo nestrpno čakali strokovno ekskurzijo v Prago. Oglede smo pričeli v petek , 19. 3. 2017 v srednjeveškem mestecu Češki Krumlov. Navduševali smo se nad renesančno, gotsko in baročno arhitekturo. Prav tako smo spoznali igrivost in humornost čeških obrtnikov in trgovcev. Pot smo nadaljevali do Čeških Budjevic, največjega mesta regije in doma slovite pivovarne Budvar, kjer nastaja svetovno znano pivo Budweiser.

Navdušeni nad čarobnostjo mest smo pot nadaljevali proti Pragi. Zbudili smo se v deževno jutro. Seveda nas vreme ni razžalostilo, saj smo bili v pričakovanju Hradčanov. Ogledali smo si največji grajski kompleks na svetu in bili neizmerno ponosni na arhitekta Jožeta Plečnika, ki je pustil večni pečat na prenovi posameznih arhitekturnih in krajinskih kompleksov. Znameniti  praški grad, katedrala sv. Vida, Vaclava in Vojteha in ogled končali z Zlato uličko. Ulica je zaznamovana s slikovitimi hiškami, kjer so danes trgovinice s spominki in muzeji, nekoč pa so to bila bivališča stražarjev.

Ogled smo zaključili na Karlovem mostu, ki ga krasi trideset baročnih kipov. Sledilo je nekaj prostega časa, da poskusimo  trdelnik, trdicionalno češko sladico.

Nedeljsko jutro nas ni obdarilo s soncem, smo pa doživeli mini križarjenje po reki  Vltavi in spoznavali mesto z druge perspektive.

Kaj nam je ostalo najbolj v spominu? Karlov most, astronomska ura na mestni hiši in Zlata ulička. Tako dijaki kot profesorice smo preživeli nepozabne trenutke. Komaj čakamo, da se vrnemo…

Nazaj