VI POLIS 2016

VI POLIS 2016

V sredo, 23. 3. 2016, smo na Šolskem centru Celje že četrtič organizirali festival za nadarjene dijake – VI  POLIS. Festivala se je letos udeležilo rekordno število dijakov, in sicer 270. Prisluhnili so lahko enajstim izjemnim posameznikom – strokovnjakom z različnih področij.

Ideja festivala je, da dijaki Šolskega centra Celje en dan preživijo malo drugače, se učijo iz življenjskih zgodb izkušenih, se med seboj družijo in spoznavajo.

Izbirali so lahko med petimi govorci v prvem delu festivala, med petimi v drugem delu, ob koncu pa so vsi skupaj poslušali življenjsko zgodbo Alena Kobilice. S svojo preprostostjo, voljo do življenja, vztrajnostjo in mislijo, da »cilja ne vidimo z očmi, temveč s srcem» je navdušil tako dijake kot učitelje in tudi nekatere starše.

 

Mlade sta prevzela tudi svetovni šampion Dejan Zavec in pevka Neisha

Dr. Borut Bohanec je rušil tabuje o gensko spremenjeni hrani. Z zgodbo o  možganih je impresioniral dr. Zvezdan Pirtošek, saj je bilo njegovo predavanje polno novih informacij, zgodovinski dejstev in znanja. O čustvih, ki jih vpleta v oblikovanje, nam je pripovedovala oblikovalka Saša Kerkoš.  S psihologom dr. Dušanom Rutarjem smo se pogovarjali o empatiji, ki bi morala zmagati nad kapitalizmom, študentje psihologije pa so mlade ozaveščali o duševnih motnjah in našemu odnosu do ljudi z duševnimi težavami. Spoznavali smo tudi razlike med Mehiko in Slovenijo (Christin Dobrajc Frias) in govorili o tem, kako se fizik znajde v svetu posla (dr. Marko Uplaznik) O zgodovini  vesoljskih poletov in raziskovanju Lune, Marsa … nam je pripovedoval Vojko Kogej.

 

Dijaki so po koncu prireditve šepetali in pripovedovali, da se jim zdi prireditev izvrstna, kar kaže tudi dejstvo, da je vsako leto bolj obiskana.

Prispevek o dogodku si lahko ogledate na VI TV . http://vitv.si/v2/video/play/vipolis16

Nazaj