V nedeljo, 9. 6.2024, se nas je pet dijakov Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja v spremstvu prof. Slavice Volčanjšek podalo na pot v Prago. V to Erasmus+ dogodivščino smo vstopili kot popolni neznanci, izstopili pa kot dobri prijatelji. Skupaj smo že od prvega dne premagovali male in tiste malo večje ovire. Dopoldneve smo preživljali na Střední průmyslová škola stavební Josefa Gočára, kjer smo se naučili veliko novega. Pridružili smo se dijakom, ki v sklopu prakse prenavljajo svoje šolske prostore. Polagali smo keramične ploščice, izdelali steno iz mavčno-kartonskih plošč, poleg tega pa spoznali veliko novih ljudi. Vsak dan smo s pozdravom “dobrý den” nasmejani vstopili v šolo in marljivo opravljali dane naloge. Popoldneve pa smo namenili raziskovanju čudovite Prage. Karlov most, znamenita najstarejša delujoča ura, plesoča hiša, grad … Vse to in še več nam je prav zares jemalo dih. Raziskali smo vse od zelenih parkov do samega osrčja mesta. Šli smo tudi pozdravit naše prijatelje v živalski vrt in pokukali v preteklost v tehniškem muzeju.

Ob koncu našega popotovanja se počutimo ponosni sami nase. Tramvaji in pohajkovanje po velikem mestu so nam postali že čisto domači. Sporazumevali smo se angleško, češko, z rokami, pa tudi v slovenščini, saj smo bili toplo sprejeti na slovenski ambasadi v Pragi. Postali smo precej bolj samostojni in odgovorni. Po črto pa smo preživeli nepozabnih 14 dni polnih smeha, radovednosti, vedoželjnosti in malce nagajivosti. V spremstvu profesorja Mirana Škorjanca smo polni vtisov in lepih spominov odšli domov v Slovenijo.

Zahvaljujemo se obema profesorjema za njuno skrb in trud, prav tako pa tudi vsem, ki so nam omogočili izkušnjo, ki je ne bomo nikoli pozabili.

Video predstavitev

 

 

Adriana Miljić

SŠ za gradbeništvo in varovanje okolja

 

Skip to content