Zdrave rastline – zdrava hrana
PROJEKTNI DAN – petek, 9. 4. 2021

Leto 2020 je bilo mednarodno leto zdravja rastlin. Zdrave rastline so vir vsega življenja delovanja ekosistemov ter varnosti in zagotavljanja hrane. Rastlinske bolezni in škodljivci uničujejo pridelke, zmanjšujejo razpoložljivost hrane in posledično zvišujejo ceno hrane. Na projektni dan so dijaki spoznavali pomen zdravja rastlin in posledično pridelavo zdrave hrane.

Za uvodno razmišljanje o pomenu zdravih rastlin in priprave zdrave hrane ter možnosti izbire posameznika, so si ogledali film: https://youtu.be/5ZzIpM-024s   

Nato so dijaki pripravili zdrav obrok in poročila za različne skupine jedi:

  1. letnik: Priprava sestavljene solate s prelivom (solatni krožnik naj vsebuje vsaj tri vrste hrane rastlinskega izvora; bodite pozorni na zdrave maščobe v prelivih).
  2. letnik: Priprava zelenjavne juhe (izberete katerokoli vam najljubšo zelenjavo ali sestavite različne; nekaj predlogov: korenčkova, porova …).
  3. letnik: Priprava glavne jedi (izberete sestavine rastlinskega izvora; nekaj namigov: špinača in pire krompir, spomladanski zavitki, bučkini polpeti in podobno … ).
  4. letnik: Priprava sladice (izberete zdrave sestavine, kot so oreščki, čokolada z več kot 50 % pravega kakava, pozorni bodite tudi na izbiro moke ali pa jo zamenjajte s kakšnim drugim živilom).

 

Vabljeni na ogled lepo pripravljenih jedi.

Skip to content