V torek, 11. 4. 2023, smo se z dijaki 2. a, 2. b, 2. c in 2. e odpravili na literarno-strokovno ekskurzijo na Dolenjsko. V idilični vasici Šentjurij na Dolenjskem, rojstnem kraju pesnika Toneta Pavčka (1928–2011), smo si ogledali spominsko zbirko pesniku v čast, ki se nahaja v Pavčkovem domu sredi vasi. Tam je na ogled zbirka pesnikovih slik, knjig in nekaj njegovih osebnih stvari. Ogledali smo si kratek film o priljubljenem pesniku in obiskali tudi spominsko obeležje pesniku le streljaj stran. Vstopili smo v cerkvico sv. Jurija ter prisluhnili predstavitvi te zanimive sakralne stavbe, ki jo je Pavček v mladih letih obiskoval s svojo materjo.

V vasici Mali Kal nedaleč stran smo obiskali Muzej Lojzeta Slaka, v katerem smo si ogledali stalno razstavo o legendarnem harmonikarju Lojzetu Slaku, dijaki pa so se preizkusili tudi v petju njegovih pesmi.  

Pot nas je nato vodila v Novo mesto, kjer smo si z arhitekturnega vidika ogledali prenovljen mestni trg, se sprehodili skozi trg do Kettejevega vodnjaka. Za konec smo se zapeljali še do pokopališča v Šmihelu pri Novem mestu in obiskali grob Primičeve Julije.

Dijake smo na ekskurziji spremljali profesorji Klavdija Kopše Kaljun, Smiljan Čujež, Miran Škorjanc, Nina Markovič Korent, Mojca Kostanjšek in Primož Vouk.

                                                                                                          Nina Markovič Korent

 

Skip to content