V petek, 6. 3., 2. šolsko uro v B-12,  bodo dijaki 3.a, 3.b, 4.a, 4.b ter dijaki 2.c in 3.c programa tesar imeli predavanje dr. Mitje Koširja s Fakultete za gradbeništvo in geodezijo Univerze Ljubljana.

 

TEMA PREDAVANJA: Gradnja iz lesa – od drevesa do energijske učinkovitosti

 

Les je trajnosten material, s katerim je možno zmanjšati okoljski odtis izgradnje novih in prenove obstoječih stavb,s tem pa pripomoremo k sonaravnemu razvoju družbe. Negativni okoljski vplivi naše civilizacije se v zadnjih desetletjih boleče izražajo preko onesnaženosti okolja, energijske krize ter podnebnih sprememb. Pomemben vpliv na omenjene negativne trende ima tudi gradnja stavb, saj le-ta porabi ogromno surovin, stavbe same pa izjemno

veliko energije za delovanje.

Čeprav je les tradicionalen gradbeni material, je bila njegova uporaba z industrializacijo gradbeništva v 20. stoletju zanemarjena. Zaradi svoje vsestranskosti pri gradnji ter okoljske sprejemljivosti v zadnjih desetletjih uporaba lesa v gradbeništvu doživlja preporod. Kljub vsemu pa je pri gradnji iz lesa potreben tudi tehten premislek o njegovih prednostih in slabostih.

 

Spremljevalci: M. Petriček, A. Ledl, I. Kastelic, A. Lah Kalan, L. Milenkovič, K. Kopše Kaljun

Skip to content