V ponedeljek, 26. 9. 2022, sta nas z Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane obiskala raziskovalca Melita Tramšek in Marko Jeran z Odseka za anorgansko kemijo in tehnologijo. Za dijake 1. a, 1. b in 1. c sta v okviru projekta »Noč ima svojo moč« na povabilo Janje Čuvan pripravila zanimive poskuse s področja kemije. Vsak poskus sta tudi strokovno obrazložila. Z vključevanjem in sodelovanjem dijakov sta jim na zanimiv način želela približati znanost in raziskovalno delo, kar jima je tudi uspelo.

Projekt »Noč ima svojo moč« je namreč dvoletni projekt Konzorcija partnerjev Ustanove Hiša eksperimentov, Instituta »Jožef Stefan«, Kemijskega inštituta, Tehniškega muzeja Slovenije, Geološkega zavoda Slovenije ter Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani. Cilj projekta »Noč ima svojo moč« je zasnovati skupek aktivnosti, ki jih bodo izvedli v okviru Evropske noči raziskovalcev (ERN) v letih 2022 in 2023, in tako čim širšemu krogu ljudi predstaviti raziskovalce in njihovo delo.

Posebej vas vablimo še na Noč raziskovalcev, ki bo potekala v petek, 30. 9. 2022. Aktivnosti bodo obsegale festivale znanosti na glavnih trgih štirih mest – tudi v Celju na ploščadi pred Osrednjo knjižnico Celje (https://www.knjiznica-celje.si/dogodki/item/dan-raziskovalcev-2022), raziskovalne dneve v osnovnih in srednjih šolah, več poljudnih predavanj in delavnic v knjižnicah, domu za starejše, muzejih … ter odprta vrata v raziskovalnih ustanovah, centru znanosti in kulturnih ustanovah.

 

Skip to content