V teh dneh, ko se pravzaprav celotna Slovenija sooča z odpravljanjem posledic največjih in najhujših poplav v zgodovini naše države, smo se tudi nekateri učitelji in dijaki Šolskega centra Celje na pobudo Srednje šole za gradbeništvo in varovanje okolja odločili pomagati pomoči potrebnim.

V petek, 11. avgusta 2023, smo se z avtobusom, nekateri prostovoljci pa so se na prizadeto območje pripeljali tudi s svojimi avtomobili, in natovorjeni z raznimi pripomočki (vedri, krpami, čistili, lopatami, metlami …, hrano in pijačo) odpravili proti Zgornji Savinjski dolini, in sicer v Kamp Menina, ki smo ga zadnjih nekaj let obiskovali z dijaki 1. letnika, da so uživali ob raznih športnih igrah in vodnih radostih ter adrenalinskem parku in se tako bolje spoznali.

Ob 8. uri je bilo v kampu že zelo delovno. Stroji so brneli in prostovoljci so čistili pohištvo, mobilne hiške, pobirali odpadke, odvažali smeti, čistili brežine potokov, ki tečejo skozi kamp … Ob videnem smo ostali brez besed … Na razna vprašanja, ki so se nam pojavljala v mislih, najprej nismo našli pozitivnega odgovora, ko pa smo se zagrizli v delo, smo bili vsi enotnega mnenja, da je mogoče s tako srčnostjo tolikih ljudi, ki so pripravljeni pomagati, premikati gore in ne zgolj težkih bremen, omočenih z muljem in blatom. Ob tem sem se spomnila besed patra Karla Gržana, doma iz Zgornje Savinjske doline, ki je prav tako utrpel posledice zaradi poplav. Dejal je namreč: »Trajalo bo, ampak vse bomo zmogli, ker imamo drug drugega. Tudi iz te katastrofe lahko Slovenci potegnemo globoko spoznanje. Nas kar naprej ločujejo na en in drugi breg in moramo biti drug proti drugemu. Ne, močni smo, ko smo skupaj, ko se pogledamo v oči, ko si pomahamo, ko vemo, da je raznolikost, ampak ta raznolikost nas lahko bogati. /…/ Razmere so katastrofalne, ampak mi smo zmagoviti v tej povezanosti in ta povezanost je izjemen kapital, ki pretehta marsikaj od tega, kar smo sedaj izgubili. Vse se bo uredilo, skupaj držimo!«

 

                                                                                                          Nina Markovič Korent

Skip to content