Letošnje šolsko leto je bilo za našo šolo prelomno, saj je 5 dijakov prvič dobilo priložnost za opravljanje praktičnega usposabljanja z delom v tujini v okviru programa Erasmus+. Prakso so opravljali v Pragi v sodelovanju s srednjo gradbeno šolo Střední průmyslová škola stavební Josefa Gočára. Gre za šolo, ki ponuja izobraževalne programe s področja gradbeništva, arhitekture in notranjega oblikovanja. Šola ima dolgo tradicijo, obiskuje jo približno 700 dijakov, imenuje pa se po uglednem češkem arhitektu Josefu Gočáru.

Prvi teden PUD-a so prakso opravljali v šolskih prostorih, kjer so skupaj s tamkajšnjimi dijaki obnavljali stene hodnikov in kabinetov ter se tako preizkusili v zidarskih in slikopleskarskih delih. Drugi teden so delo opravljali na objektu, do katerega so se vsako jutro odpeljali z javnim prevozom. Ukvarjali so se predvsem z urejanjem okolice in pripadajočimi gradbenimi deli. Ob popoldnevih ni manjkalo raziskovanja po mestu in občudovanja arhitekture, katere pečat je v Pragi pustil tudi naš arhitekt Jože Plečnik. Češki gostitelji so se izkazali za zelo gostoljubne, odpeljali so nas tudi na izlet izven mesta. Ogledali smo si koncentracijsko taborišče Terezin in Nacionalni park Saška Švica v Nemčiji, ob vračanju domov pa smo se ustavili še pri trdnjavi Königstein, ki velja za eno največjih utrdb v Evropi. V drugem tednu so se dijaki srečali tudi s kolegi s praške šole, s katerimi so se spoznali konec maja v Celju, ko so opravljali praktično usposabljanje v dveh slovenskih podjetjih.

Dijaki so pridobili dragocene izkušnje in ustvarili spomine, ki jih bodo zaznamovali do konca življenja. Izkušnja jim je zagotovo razširila obzorje, zato verjamemo, da bodo z veseljem prenesli svoje vtise mlajšim dijakom naše šole in jih navdušili, da se bodo za podobno izkušnjo odločili tudi oni.  

Spremljevalki sva bili Valentina Novak in Eva Arbanas.

 

Skip to content