2. februarja 2024 je naša šola uspešno izpeljala Državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije. Sodelovalo je 225 dijakov in dijakinj iz 54 srednjih šol, vključenih v mednarodni program Ekošola, in ostalih srednjih šol, ki so se prijavile na tekmovanje. Samo za informacijo – šolskega tekmovanja se je udeležilo 2193 dijakov iz 78 srednjih šol in na tekmovanju so bili res najboljši.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali vprašanja iz energetsko-podnebne pismenosti. Gradivo je vključevalo vsebine, kot so zgodovina človekove rabe energije, definicija energetsko-podnebne pismenosti, osrednja načela in temeljne usmeritve energetske pismenosti ter Slovenija in viri energije za proizvodnjo električne energije.

Na državno tekmovanje se je iz naše šole v kategoriji SSI uvrstilo 12 dijakov in sicer: Martina Potočnik, Martin Skok, Patrik Planko in Sara Preprotnik iz 1. c, Gaj Studnička iz 2. c, Timotej Gorečan, Sergej Dolinšek in Eva Robič iz 3. b ter Alja Novak, Tanja Čulibrk, Urša Lubej in Anže Golčman iz 4. b. Vsi dijaki, razen T. Gorečana, ki se tekmovanja žal ni mogel udeležiti, so na tekmovanju dosegli zlato priznanje. V kategoriji SPI pa so našo šolo zastopali Ema Medič, Vili Bajda in Matija Robačar iz 2. d in vsi prejeli bronasto priznanje. Dijaki so izkazali izjemno znanje, za kar njim in njihovim mentorjem, Janji Čuvan, Nini Dolar in Primožu Vouku, iskreno čestitamo!

Prireditev pred in po tekmovanju sta povezovala dijaka 4. b, Larisa Sarajlić in Anže Pirš, za glasbeno popestritev pa je poskrbel šolski bend ERUPTION Gimnazije Lave pod mentorstvom Metke Jagodič Pogačar, v katerem sodelujejo še drugi dijaki Šolskega centra Celje, tokrat tudi naša Anja Fujs in Matija Mazij iz 2. a.

V času preverjanja znanja dijakov je potekalo v zbornici ŠCC tudi srečanje mentorjev. Vsebina srečanja se je nanašala na povezovanje srednjih šol in fakultet, da bi se okrepilo sodelovanje med profesorji srednjih šol in profesorji fakultet. Mag. Mojca Drevenšek je predstavila spletno aplikacijo ENERGUS, digitalno zbirko prosto dostopnih energetsko-podnebnih virov, ki jo razvijajo za učitelje.

Dogajanje v času tekmovanja sta popestrila še razstava izpeljanih projektov v okviru programa Ekošola na naši šoli in tik pred razglasitvijo zmagovalcev še predavanje za vse udeležence mag. Mojce Drevenšek in Ive Tanjšek iz društva EN-LITE, ki sta predstavili pomen povezanosti energije, družbe in gospodarstva. Poudarili sta, da je potrebno energetsko-podnebne teme vključevati v neformalno izobraževanja v šolah, mladinski podnebni delegat Rok Dolenc pa je spregovoril o letnem srečanju COP, ki je potekalo decembra 2023 v Združenih arabskih emiratih. S prisotnimi je delil glavno sporočilo konference: »Vsak posameznik naj poskuša živeti čim bolj trajnostno.«

Potek državnega tekmovanja je na šoli vodila Janja Čuvan, koordinatorica programa Ekošola na SŠGVO, skupaj s celotnim učiteljskim zborom in s sodelavci iz TV centra, podjetje BAMF pa je poskrbel za izdelavo čudovitih obeskov, ki jih je vsak udeleženec tekmovanja prejel.

Skip to content