Slovenija je v svetu priznana kot dežela z bogatimi naravnimi lepotami, z bujnimi alpskimi travniki in zelenimi gozdovi. Njena pokrajina je prepletena s kozolci. Kozolci so del slovenske identitete, saj se edino na slovenskem etničnem ozemlju pojavljajo v tako izjemnem številu in raznovrstnih tipih. Nikjer drugje ne poznajo toliko različic kozolcev kot jih imamo pri nas, zato je nujno da ta del stavbne dediščine raziskujemo, vrednotimo in varujemo.

V okviru IND so kozolce, v četrtek, 19. 11., raziskovali naši dijaki: v svojem kraju so poiskali kozolce, raziskovali njihove značilnosti, nosilne elemente, sedanjo uporabo, bogate dekorativne elemente, kozolce risali, spoznavali njihovo zgodovino. Dijaki so se strinjali, da so preživeli lep dan.

Nekaj misli dijakov 2.b.

Dan mi je bil zelo všeč, saj sem malo bolj zavzeto opazovala okolico, ko sem iskala kozolce. Izvedela sem tudi nekaj novih dejstev o zgodovini našega kraja in o krajini v Sloveniji.

Vedno sem se veselila, ko smo obiskali sorodnike, ki so imeli kozolec, saj sem že od malega vsega preplezala.

 

Ekodan o kozolcih mi je bil zanimiv, saj se nikoli prej nisem poglobila v to, kako je narejen kozolec. Presenetil me je podatek,  koliko različnih vrst kozolcev imamo v Sloveniji.

 

Ekodan o kozolcih mi je bil zelo všeč, saj si nikoli nisem vzela časa , da bi odšla malo na okoli in jih pogledala tudi od bližje. Uživala sem tudi pri pripravi naloge, ker sem izvedela veliko novih stvari, ki jih nisem vedela.

 

Užival sem danes pri tem eko dnevu!

Skip to content