Na  Srednji trgovski in aranžerski šoli je 22. februarja 2023 potekalo državno tekmovanje v ekoznanju, na katerem so se pomerili srednješolci iz vse Slovenije. Sodelovalo je 277 dijakov iz 76 srednjih šol, ki so vključene v mednarodni program Ekošola in ostalih srednjih šol, ki so se prijavile na tekmovanje.

Našo šolo so na državnem tekmovanju zastopali dijaki, ki so bili najboljši na šolskem tekmovanju 8. 12. 2023. V kategoriji SSI so to bili: Luka Skok iz 4. b, Tanja Čulibrk iz 3. b in Sergej Dolinšek iz 2. b, v kategoriji SPI pa Maj Klinc in Gašper Matija Obojnik, oba iz 2. c, ter Ema Medič iz 1. e. Veseli smo, da so na tekmovanju pod mentorstvom Janje Čuvan dosegli izjemen uspeh. Luka je osvojil zlato priznanje, Tanja, Sergej in Ema so prejeli srebrno priznanje, Gašper Matija pa je prejel bronasto priznanje.

Dijaki iz treh srednješolskih programov izobraževanja so letos reševali vprašanja iz štirih različnih tem pod skupnim naslovom NAŠA PRIHODNOST = ZELENA PRIHODNOST. Podrobneje so se seznanili z ekologijo, onesnaževalci in varstvom okolja, ogljičnim odtisom, zeleno energijo za zeleno okolje ter e-recikliranjem.

Udeleženci državnega tekmovanja so po pisnem delu poslušali še predavanje energetskega svetovalca Garsie Kosinaca iz Sveta Energije in drušva EN-LITe, ki je predstavil inovativno izobraževanje in tehnološka orodja za učinkovito rabo energije, ter predavanje mag. Mateje Pitako iz Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, ki je spregovorila o novih virih energije.

S projektom Ekokviz za srednje šole želimo dijakom predstaviti drugačen pogled na spreminjanje okolja, predstaviti možne vzroke in spodbuditi dijake k zanimanju za okolje in k sodelovanju pri reševanju okoljskih problemov.

Vsem udeležencev državnega tekmovanja za izjemen uspeh iskreno čestitamo. Čestitkam se pridružuje tudi ravnatelj Arnold Ledl.

Janja Čuvan

Skip to content