Junija 2023 se je zaključil projekt družbe GEN energija, d.o.o., in Ekošole »Mladi v svetu energije«. Z vključitvijo v vseslovenski natečaj MladiVSE smo dijakom želeli približati pomen energije in jim predstaviti različne vire energije ter ukrepe za učinkovito rabo energije.

Veseli in ponosni smo, da je med nagrajenimi prijavami tudi raziskovalna naloga naših dveh četrtošolcev, Marka Filipa Mlakarja in Luke Skoka iz G-4. b, ki sta letos uspešno zaključila program okoljevarstveni tehnik. Pod mentorstvom Janje Čuvan sta s svojo nalogo ENERGETSKA MEŠANICA SLOVENIJE V PRIHODNOSTI v kategoriji SŠ – raziskovalci, četrta starostna skupina, prejela 3. nagrado.

Zaključna prireditev natečaja Mladi v svetu energije s podelitvijo nagrad je potekala 19. junija 2023 v prostorih Informacijskega središča GEN v Krškem. V natečaju je sodelovalo več kot 800 otrok in mladih iz vse Slovenije, ki so predstavili svoje poglede na razumevanje elektrike, energije in energetskih virov. Ob sloganu »Nizkoogljično je odlično« so v 52 sodelujočih ustanovah ustvarili več kot 300 izdelkov, med njimi delujoče makete, plakate, risbe, vetrnice, videoposnetke in raziskovalno nalogo. Po podelitvi nagrad so si nagrajenci v Krškem ogledali tudi interaktivno multimedijsko središče Svet energije, v katerem so z zanimanjem odkrivali nova spoznanja o električni energiji, energetiki in tehniki.

Krajši prispevek o projektu in izjavi naših dijakov si lahko ogledate tudi na RTV SLOVENIJA: https://www.rtvslo.si/rtv365/arhiv/174969457?s=mmc.

Marku Filipu in Luki za izjemen uspeh iskreno čestitamo.

Mentorica Janja Čuvan

Skip to content