Naj srce ne neha biti

Naši dijaki pomagali moškemu, ki je doživel zastoj srca

Zadnji februarski petek, ko so se dijaki odpravljali zimskim počitnicam naproti in na železniški postaji čakali vlak, jih je presenetil nenavaden dogodek. 63-letni moški, ki je prav tako čakal na vlak, se je namreč zgrudil na tla, saj je doživel zastoj srca. V bližini so se nahajali naši dijaki Maj Debevc, Jernej Kolman, Maj Končan, Maj Josipović in Matija Zeme, ki ob tem niso ostali ravnodušni in so takoj priskočili na pomoč moškemu ter pričeli z oživljanjem. Masirali so mu srce in poklicali njuno medicinsko pomoč. Dobili so napotke, kako preveriti gospodovo odzivnost, in navodilo za začetek nudenja temeljnih postopkov oživljanja. Zaradi vztrajnega nudenja prve pomoči vse do prihoda reševalcev je triinšestdesetletnik ostal živ. Ob uspešnem oživljanju so nudili pomoč tudi reševalcem, ko so moškega pomagali odnesti do reševalnega vozila.

Zavedamo se, da so naši dijaki opravili izjemno plemenito dejanje, in to v času, ko so vse manj cenjene vrednote, kot so sočutje, solidarnost, dobrodelnost, razumevanje … Morda se še ne zavedajo povsem velikodušnosti svojega dejanja, a to so dejanja, ki spreminjajo svet na bolje. Dogodek jim bo prav gotovo za vedno ostal v spominu in srcu, saj je pomagati sočloveku in mu rešiti življenje neprecenljiva izkušnja. S pogumom, empatijo, človeško toplino in sočutjem so rešili življenje nekomu, ki se je znašel v stiski, in tako pokazali svojo človečnost.   

Njihovo pozornost je opazil tudi celjski župan Matija Kovač in fante povabil na obisk ter se jim zahvalil za njihovo nesebično pomoč. Ob tem pa je zapisal: “So izjemni mladeniči z občutkom za skupnost in človeka. Vesel sem, da sem jih lahko spoznal in se jim zahvalil za njihov hiter in pravilen odziv. So zgled v družbi, ki je vse prepogosto pasivna in neodzivna na stiske soljudi.”4

Dijakom se je zahvalil tudi ravnatelj Arnold Ledl, ki je poudaril njihovo zrelost, pogum in srčnost ter občutek za sočloveka v stiski. Mladi so zaklad dobrega v družbi, zato je pomembno, da te vrline posebej izpostavimo ter med mladimi razvijamo. Ob takih fantih se nam ni treba bati prihodnosti.

V intervjuju za radijsko oddajo Po Sloveniji so dijaki povedali, da je samoumevno, da pomagamo nezavestnim osebam in da je pomoč drugim osnovna človeška vrednota. Intervjuju lahko prisluhnete na povezavi Po Sloveniji (rtvslo.si) (začetek na 15.27).

 

Maj Debevc, Maj Končan, Maj Josipović, Jernej Kolman in Matija Zeme, ponosni smo na vas in na vašo pogumno nudenje pomoči gospodu, čigar življenje je bilo ogroženo. Zaradi vašega poguma njegovo srce ni nehalo biti. Pokazali ste, da imate veliko srce, da vam je mar za druge in da je pomembno, da vsi ustvarjamo okolje, v katerem se vedno lahko zanesemo na pomoč drugih.

 

                                                        

 

                                                                      

Skip to content