V sredo, 26. 4. 2023, smo se s praznično proslavo na šoli poklonili dvema državnima praznikoma – dnevu upora proti okupatorju, ki ga v spomin na dan ustanovitve Osvobodilne fronte praznujemo 27. aprila, in prazniku dela, ki   pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chicagu.

 

S prireditvijo smo želeli dijake in profesorje spomniti na pomembne trenutke slovenske zgodovine, na čas, ko je tudi naše ozemlje zajela vihra druge svetovne vojne in se je več političnih organizacij in posameznikov združilo ter ustanovilo Osvobodilno fronto. Dijake smo želeli opomniti, naj se zavedajo pomena domoljubja, veličine svojega maternega jezika ter ugleda slovenske kulture v svetu in tega, da svobode ne smemo jemati kot nekaj samoumevnega, saj smo si jo morali izboriti. Spomnili smo tudi na vrednote, ki zagotavljajo človekove pravice, in na praznovanje 1. maja, ki je simbol združitve delavskega razreda v boju proti izkoriščevalskemu kapitalizmu.

 

Ob tej priložnosti smo si ogledali kratek film o slovenskem pesniku in narodnem heroju Karlu Destovniku – Kajuhu, ki je nekaj časa obiskoval I. gimnazijo v Celju. Nato smo prisluhnili njegovim pesmim v interpretaciji naših dijakov in profesoric. Pesmi so interpretirali: Ana Veninšek in Manca Jevšnik iz 1. a, Lara Košir iz 1. b, Leila Mazouzi in Ema Kalesić Murtić iz 1. c, Maja Ribič iz 2. a, Priya Radha Cimerman iz 2. b, Samuell Blaško iz 2. e, Mark Andrejc Sevčnikar iz 3. a, Lorellai Banovšek iz 3. b Ingrid Kotnik iz 4. a, Luga Gal Feldin iz 3. e, Mark Filip Mlakar iz 4. b, dijaki 1. f ter profesorici Duša Polak in Meta Petriček.

 

Dijake in profesorje je nagovoril ravnatelj Arnold Ledl, prireditev pa smo sklenili s prvomajskim pozdravom: Živel 1. maj, živel praznik dela in živele prvomajske počitnice.

 

Prireditev je pripravila profesorica Nina Markovič Korent, za tehnično izvedbo pa je skrbel profesor Smiljan Čujež.

Skip to content