V petek, 26. aprila, smo tudi na naši šoli obeležili dva pomembna praznika za Slovence – dan upora proti okupatorju in praznik dela.

 

27. april je spomin na slovensko odporništvo in nastanek Osvobodilne fronte, osrednje odporniške organizacije Slovencev v drugi svetovni vojni, ki je pomenila dogovor, da se bodo Slovenci uprli vsem, ki bodo želeli izkoreniniti in zatreti naš narod. Če se Slovenci takrat ne bi uprli, bi danes najbrž govorili nemško ali italijansko. Naš narod je stoletja gojil borbeni duh in se boril za pravično ter humano družbo. In narodnoosvobodilni boj je bil pomemben dogodek v naši zgodovini. Takrat so se ljudje združili v borbi za svobodo, pravičnost in dostojanstvo. Zato je potrebno vedno znova spomniti na ta dan, ki ohranja spomin na ustanovitev Osvobodilne fronte, hkrati pa moramo tudi danes, v času, ko ponekod po svetu divjajo vojne, ceniti svobodo in mir, ki so nam ju priborili naši predniki. In to zavedanje in zavest vzbuditi tudi v naših dijakih. Ne smemo namreč dopustiti, da bi nas zasužnjilo prepričanje, da je kateri od narodov več vreden. Vsi smo samo ljudje, kakršni koli in od koder koli – smo samo ljudje, ki si delimo isti planet, ki si želimo mir in svobodo. In naj nas skozi življenje vodi ideja Prešernove Zdravljice, ki želi svobodo vsem narodom sveta.

 

In prav je, da ob tem spomnimo tudi na 1. maj – praznik dela, ki je postal simbol našega boja za spoštovanje delavskih in socialnih pravic, in da ob tej priložnosti spomnimo na krvave demonstracije v Chicagu leta 1886. »Mednarodni praznik dela po svetu praznujejo že od leta 1890, delavci na ozemlju današnje Slovenije pa so prvič praznovali na začetku minulega stoletja. Prvi maj pomeni simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in je spomin na dogodke, ki so se zgodili v začetku maja 1886 v Chichagu, ko so postavili zahtevo po osemurnem delavniku, vendar so naleteli na oster odziv policije. V spopadu je bilo ubitih šest protestnikov.«

Tokratna prireditev je bila v znamenju branja pesmi pesnika Ivana Minattija, saj je letošnje leto Minattijevo leto. Mineva namreč 100 let, odkar se je v Slovenskih Konjicah rodil slovenski pesnik, urednik, prevajalec, akademik Ivan Minatti. Je eden najpomembnejših slovenskih pesnikov prvega povojnega rodu. Najbolj prepoznaven je po pesniški zbirki Nekoga moraš imeti rad, sicer pa njegov ustvarjalni pesniški čas sega že v obdobje tik pred drugo svetovno vojno.

Njegove pesmi so prebirali dijaki Ema Vidic (1. b), Ana Veninšek (2. a), Samuell Blaško (3. e), Maja Ribič (3. a), Anže Pirš (4. b), Eva Robič (3. b), Priya Radha Cimerman (3. b), Leila Mazouzi (2. c), Lana Pobirk (1. a), Lara Košir (2. b), Mark Andrejc (4. a) in Jernej Polanc (1. b).

Za glasbeni vložek pa so skupaj s profesoricama Alenko Lah Kalan in Valentino Novak poskrbeli glasbeniki naše šole, in sicer Dominik in Matija Mazij, Lara Košir in Anja Fujs.

 

 

 

 

Skip to content