V sredo, 24. 5. 2023, smo se kljub malo slabšemu vremenu odpravili na strokovno ekskurzijo z našimi okoljevarstveniki, tokrat na štajerski konec. Najprej smo si pod vodstvom gospe dr. Ane Vovk ogledali učno rastlinsko čistilno napravo v zaselku Podboč ter opazovalnico ptic. Pot smo nadaljevali do Mednarodnega centra za samooskrbo v Dole pri Poljčanah, kjer smo si ogledali permakulturni vrt, kot trajnostni način pridelave hrane, spoznavali smo ekoremediacije v življenju ter si ogledali nekaj trajnostno zasnovanih objektov.

V nadaljevanju nas je pot vodila v Slovenske Konjice, kjer smo obiskali Center ponovne uporabe. V centru so nas poučili o prednostnem redu ravnanja z odpadki, spoznavali smo ponovno uporabo različnih materialov, družbeno odgovorno potrošništvo. Največji privrženci ponovne uporabe so si lahko po simbolični ceni privoščili tudi novo staro oblačilo ali kaj podobnega.

Za konec pa smo si, v okviru krožnega gospodarstva v praksi, ogledali »studio krožnega gospodarstva« , to sta dva obnovljena ladijska kontejnerja.

Polni novih znanj in izkušenj smo se vrnili v Celje!

 

Organizator in vodja ekskurzije: Alenka Lah Kalan

Spremljevalca : Smiljan Čujež in Primož Vovk

Skip to content