Več kot odlični v Berlinu

Pevci Mešanega mladinskega pevskega zbora Šolskega centra Celje so se od 1. 2. do 5. 2. 2017 udeležili mednarodnega tekmovanja pevskih zborov v Berlinu ‒ Fest der ChorKulturen, Grand Prix of Nations Berlin 2017. Na tekmovanju je sodelovalo 30 zborov iz 15 različnih držav, in sicer Argentine, Brazilije, Kitajske, Nemčije, Finske, Gruzije, Latvije, Litve, Mehike, Norveške, Rusije, Švedske, Turčije, Ukrajine in Slovenije.

Pod vodstvom zborovodkinje Andreje Ocvirk in strokovni pomoči Boštjana Korošca so pevci na tekmovanju »Open competition« v kategoriji mladinskih zborov prejeli zlato diplomo in se tako uvrstili na Grand Prix, na katerem so v zahtevni konkurenci kategorije mladinskih zborov bili nagrajeni s srebrno medaljo. Zbore je ocenjevala kar 7 članska komisija, sestavljena iz mednarodno priznanih zborovskih strokovnjakov, tekmovanje pa je potekalo v čudoviti glasbeno-akustični dvorani Kammermusiksaal, ki se nahaja v berlinski filharmoniji.

Na otvoritvenem koncertu, ki se je odvijal v sredo, 1. 2. 2017, so pevci sodelovali s prepevanjem himne »Proclamation«, posebej za to priložnost jo je skomponiral latvijski skladatelj Eriks Esenvalds. Gostitelj večera je bil Berlinski radijski zbor, z dirigentom Nicolasom Finkom. Skupno petje je bila tako zelo lepa izkušnja.

Po prvem tekmovalnem dnevu, ki je bil v četrtek, 2. 2. 2017, smo si želeli obiskati znamenitosti Berlina, vendar smo prejeli klic, da smo se uvrstili na Grand Prix. Namesto sprehoda po mestu, je sledila vaja. Drugi tekmovalni dan je predstavljal še večji izziv, saj so morali dodati še dve skladbi in nastop seveda nadgraditi. Poleg skladb J.Gallusa in J. Busta so izvajali slovenske skladatelje: A. Čopija, K. Pustinek Rakar in celjskega skladatelja Leona Firšta, le-ta je posebej za naš zbor uglasbil Belo pravljico Kajetana Koviča, na kar smo nadvse ponosni.

Drugemu tekmovalnemu nastopu je sledilo prepevanje na prijateljskem koncertu, v prav tako čudovitem ambientu cerkve St. Matthäusa. Sodelovali so z zmagovalnim dekliškim zborom iz Ukrajine, mešanim mladinskim zborom gimnazije iz Münchna in vokalno skupino Kivi iz Litve. Tudi podelitev nagrad je bila pravo doživetje, saj je bilo med pevci odlično vzdušje, prihod zborovodij in predstavnikov na oder pa so popestrili s skladbo We are the champions.

Pevci so imeli v Berlinu tudi nekaj časa za različne oglede, saj so si ogledali Alexanderplatz, Brandenburška vrata, Potsdamer Platz, časa pa ni zmanjkalo tudi za prijetno druženje in veselje.

Tjaša Verdev in Andreja Ocvirk

 

                                                                                                                             

Nazaj