23. junija 2023 so v projektu Ekošole Krožnost je naša priložnost razglasili najbolj aktivne mentorje, šole ter najboljše rešitve 3. nagradnega oblikovalskega izziva – ZASNUJMO KROŽNO, IZDELAJMO TRAJNOSTNO! Zelo smo veseli in ponosni, da je med zmagovalnimi primeri tudi naša šola.

Dijaki G-3. a, smer gradbeni tehnik, so v sodelovanju s študenti 5. letnika Fakultete za arhitekturo Univerze v Ljubljani pod mentorstvom Marjete Petriček pripravili in izvedli sklop različnih dejavnosti. Spodbudila jih je zanimiva tema Dnevov evropske kulturne dediščine in Tedna kulturne dediščine 2022: (Vz)trajnostna dediščina. Tako so ob 150-letnici rojstva velikega arhitekta in vizionarja izvedli delavnico Vaš Plečnik, pri kateri so uporabili ostanke materiala prostorske instalacije Visoko vidim več, ki smo jo leta 2017 izdelali na naši šoli (avtorica Tanja Barle) in je bila umeščena pred Plečnikovo stavbo Ljudske posojilnice Celje. Skupine dijakov so v delavnici izdelale veliko različnih predlogov za izdelavo uličnega pohištva iz odpadnih elementov instalacije. Iz pomanjšanih kartonskih elementov so nastale ulične klopi, mize, stoli, igrala, vozila, senčnice, ležalniki … Tu je njihova domišljija lahko dobila krila. Spoznali so, da se da iz že uporabljenega materiala narediti lepe in dobre stvari. Zavedali so se, da se pri izdelavi novih predmetov lahko ponovno uporabi že prej uporabljen material; pri tem so imeli zelo dober občutek, da niso obremenjevali okolja. Odsluženim elementom prostorske instalacije so vdihnili novo življenje. Nastali so novi elementi z drugo funkcijo – ulično pohištvo. Dva izdelka, nastala v šolskih gradbenih delavnicah, sta bila nato postavljena v Ljubljani na razstavi ob odprtju DEKD v Narodnem muzeju Slovenije. Tako so se mladi ravnali po vzoru Plečnika, ki je že v začetku 20. stoletja razmišljal trajnostno in vedno ponovno uporabljal različne elemente in materiale, ki so se nahajali na mestu novogradnje in jih ustvarjalno vgradil med nove. Prav to spoštovanje rabe materiala so ozavestili in ga bodo poizkušali prenesti tudi v druge projekte.

Povzetek nekaterih izjav dijakov:

»Ta projekt nam je bil v veliko veselje, mnogo smo se naučili, povečali smo našo okoljsko ozaveščenost in se povezali s študenti arhitekture. Tako smo dobili veliko motivacijo in nove ideje za recikliranje. «

»Bilo je poučno, ustvarjalno in zelo zanimivo. Navdušili smo se nad izdelki iz materiala, ki je bil namenjen za odpad. Spoznali smo, da je recikliral tudi že arhitekt Plečnik, ki je bil že pred stotimi leti zagovornik ponovne uporabe materiala, kar se nam je zdelo zelo moderno! Tako smo razmišljali tudi malo izven okvirjev. Všeč nam je bilo, da so bili naši mentorji študentje arhitekture, ki so nam generacijsko blizu, o tej temi pa imajo že ogromno znanja.«

Nagrade bodo zmagovalcem podeljene 22. avgusta 2023 na konferenci koordinatorjev v Termah Čatež. V letošnjem šolskem letu se je projektu Krožnost je naša priložnost in dopolnjujočemu Oblikovalskemu izzivu pridružilo 40 šol, ki so izvedle različne dejavnosti po načelih krožnosti in krožnega gospodarstva: učne ure iz priročnika v posameznih razredih, na šolskih tematskih dnevih, krožnost so obravnavali tako, da so povezali različne učne ure, proučili primere iz prakse itd.  V Oblikovalskem izzivu pa so se ukvarjali s predelavo in ponovno uporabo, daljšanjem življenjske dobe izdelkom in iskali nove, bolj trajnostne in krožne rešitve. Najbolj pogosto so obravnavali različne vrste odpadne embalaže, tekstil, električno in elektronsko opremo, še posebej celovito pripravljeni pa so bile predlogi za bolj trajnostno gradnjo.

Več si lahko preberete na: https://ekosola.si/kroznost-je-nasa-priloznost-in-oblikovalski-izziv-izbrane-najbolj-aktivne-sole-in-krozni-primeri/.

Dijakom G-3. a in mentorici Marjeti Petriček za izjemen uspeh iskreno čestitamo.

 

Janja Čuvan, koordinatorica Ekošole

 

Skip to content