Petinsedemdeset dijakinj in dijakov iz 40 slovenskih srednjih šol, ki so se uvrstili na državno tekmovanje v Ekokvizu za srednje šole, se je 17. februarja 2022 v treh kategorijah preko spleta pomerilo v poglobljenem poznavanju kohezijske politike. Med njimi sta bila tudi dijaka naše šole, Anita Očko iz 4. b in Gašper Matija Obojnik iz 1. c. Na državnem tekmovanju sta osvojila zlato priznanje. Za izjemen uspeh jima iskreno čestitamo.

Tekmovanje je v letošnjem šolskem letu prvič potekalo na treh ravneh. Na šolskem tekmovanju 10. decembra 2021 je sodelovalo 1622 dijakov iz 65 srednjih šol. Na naši šoli se je tekmovanja udeležilo skupno 86 dijakov iz G-1. b, G-1. c, G-2. b, G-3. b in G-4. b razreda. Najboljši dijaki v posamezni kategoriji na šoli so se uvrstili na regijsko tekmovanje. Pri nas so to bili v SSI programu Anita Očko in Lara Huzjak iz 4. b ter Filip Pintarič iz 1. b. V SPI programu pa so na naši šoli bili najboljši Gašper Matija Obojnik, Maj Klinc in Etnik Saramati, vsi iz 1. c. Regijsko tekmovanje je nato potekalo 10. januarja 2022, na njem je sodelovalo 252 dijakov. Tisti dijakinje in dijaki, ki so posamično dosegli najboljše rezultate na regijskem tekmovanju, pa so se uvrstili na državno tekmovanje. To je uspelo tudi Aniti Očko in Gašperju Matiji Obojniku, kjer sta dosegla izjemen uspeh.

Na vseh treh nivojih tekmovanja so dijaki reševali test preko spleta in odgovarjali na 50 vprašanj. Na šolski ravni so svoje znanje preverjali v dveh sklopih: kohezijski politiki in energiji, na regijskem in državnem tekmovanju pa so odgovarjali na vprašanja o kohezijski politiki.

Mentorici dijakom na posameznih tekmovanjih v Ekokvizu sta bili Janja Čuvan in Alenka Lah Kalan.

Skip to content