Z bogatim programom in upoštevanjem omejitev NIJZ smo se poslovili od naših maturantov: gradbenih tehnikov in okoljevarstvenih tehnikov.

Poklicno maturo je opravljalo 44 dijakov od 45 vpisanih v oba programa. Uspešno je zaključilo 39 dijakov. 10 dijakov je doseglo odličen uspeh. Nika Guček iz programa okoljevarstveni tehnik je zlata maturantka.

Profesorica slovenščine Nina Markovič Korent je prireditev vodila z lepimi in vzpodbudnimi mislimi.

»Sanje se začnejo največkrat z učiteljem, ki verjame v nas, nas pritegne in dvigne na višjo raven, včasih tudi z ostro palico, ki ji rečemo resnica.« (Dan Rather)

In resnica je, da ste se, dragi dijaki, z današnjim dnem znašli na zadnji postaji vaše in naše skupne srednješolske odisejade – na podelitvi spričeval poklicne mature.

Drage maturantke, dragi maturantje, cenjeni profesorji, lepo pozdravljeni na prireditvi ob podelitvi spričeval poklicne mature 2020.

Dragi dijaki, pod svetlobo teh luči vas je res lepo videti nasmejane, srečne, z iskricami v očeh, z vsem, kar pritiče mladosti.

To šolsko leto je bilo nekoliko drugačno od preteklih, pa vendar … Vi si ga boste zagotovo zapomnili po opravljeni poklicni maturi in ne toliko po zloglasnem koronavirusu, ki je ugasnil javno življenje skoraj po vsem svetu. Med številnimi zaprtimi vrati so bila zaradi virusa zaprta tudi šolska vrata. Učenje na daljavo je bilo za nekatere lažje, za nekatere težje, a, kar je najpomembneje, uspešno smo prijadrali do konca in vsem čestitam za opravljeno delo in dosežene uspehe. Z uspešno opravljeno poklicno maturo ste pridobili srednjo izobrazbo in se pridružili dosedanjim generacijam v 60-letni tradiciji srednješolskega izobraževanja na Šolskem centru Celje.

Verjetno ni bilo vedno enostavno, toda s trdim delom, z vztrajnostjo in morda tudi z malce sreče ste si priborili nova znanja in spoznanja. Prepreke, ki so se vam zdele v času šolanja na naši šoli včasih nepremostljive, so danes samo še spomin na čas, ko ste iz najstnikov rasli v odrasle, odgovorne ljudi. V tem času iskanja, zorenja, preizkušanja smo bili profesorji del vaših zgodb …

In zdaj vstopate v svet odraslih državljanov s priložnostjo, da boste ta svet spreminjali po svoji podobi, z vero v napredek in boljši, lepši jutri. Živimo v svetu, v katerem se od nas veliko pričakuje, vi pa morate poiskati pravo mero v sebi, ko boste segali višje, po zvezdah, uspehu, dovršenosti pa tudi pri sproščenosti in uživanju. Temu se pravi modrost. V času šolanja, še posebej pa pri pripravi na poklicno maturo, ste spoznali, da zahteva življenje od nas trenutke velikega napora in pospešenega tempa, a zahteva tudi, da se tu in tam ustavimo – si vzamemo trenutek za prijazne besede in sprehod po vaši in naši skupni prehojeni poti na Srednji šoli za gradbeništvo in varovanje okolja.

In zdaj smo na cilju. Že res, da je cilj manj pomemben kot prisotnost v vsakem trenutku na poti proti cilju, kot pravi Greg Anderson, toda danes in zdaj mora biti za vas pomemben cilj, ki ste ga dosegli – opravljena poklicna matura. V knjigi Svet ima rad zmagovalce sem med drugim zasledila, da moramo, če želimo nekaj doseči in dobiti, vedeti, kaj točno si želimo, kdaj in kako. Z drugimi besedami povedano, moramo sanje spremeniti v cilj. Vi ste to zmogli in znali. In zapomnite si, da je »obvladovanje veščine postavljanja ciljev pomembno ne samo z vidika naših trenutnih načrtov, ampak tudi dejstva, da je vsak uresničeni cilj korak naprej na poti uspeha. Alpinisti za plezanje na vrh uporabljajo vrvi in vitle, uspešni ljudje pa si na poti do vrha zastavljajo cilje. Ti so merilci naše rasti.«

Prepričana sem, da se s to mislijo strinja tudi ravnateljica, ki jo zdaj vljudno vabim, da vas še zadnjikrat nagovori in vam zaželi vse dobro na vseh vaših nadaljnjih poteh.

Dragi maturantje, zdaj ste obogateni z novimi izkušnjami in spoznanji, kako ravnati, ko boste morali prevzeti odgovornost zase in za svoja dejanja. Zdaj ste že spoznali, da nam je v življenju le redkokdaj kaj podarjeno in v šoli ni nič drugače. Ne samo, da ste si spričevalo trdo prigarali, z opravljeno poklicno maturo ste pridobili tudi znanja, ki so aktualna prav v tem času. In prihodnost je zdaj vaša. Naj bo vsak dan nov začetek za velike in majhne radosti. Pomembno je tudi zavedanje, da vsak dan prinese novo priložnost, »da zajamemo sapo, zbrcamo čevlje z nog in zaplešemo,« tako pogumno in smelo, kot ste zaplesali na maturantskem plesu. »Lahko se drzno zavrtimo na odru življenja.« /…/ Priložnost imamo prav ta trenutek – ta trenutek je edini, ki nam je zagotovljen.« (Oprah Winfrey) Upam, da se boste nekoč ozrli v preteklost in se spomnili današnjega dne kot dneva nove poti in priložnosti. »In ko vam bo dano na izbiro, ali boste obsedeli ali zaplesali, verjamem, da boste plesali.« In naj vam ob slovesu zaupam še eno misel, ki sem jo zasledila, ko sem izbirala besede, s katerimi sem se želela posloviti od vas. Pravijo, da naš šolski sistem z vkalupljanjem v enotne miselne modele, načine razmišljanja in reševanja problemov zavira vašo ustvarjalnost. Da ste se prehitro naučili, da so napake slabe, nezaželene, velikokrat kaznovane s slabo oceno … Le redko katera stvar pa lahko tako zavira ustvarjalnost kot strah pred napakami. Zato bodite pogumni, ohranite pogum mladosti, ki ga boste potrebovali na svoji nadaljnji poti. Delajte in iščite dobro, s prešernimi zamahi pa sezite v najlepše obdobje, ki je pred vami. Od vas pa se bomo kakopak poslovili z glasbo. Pa srečno!«

Glasbene točke so pripravili: člani šolskega benda Eruption Gimnazije Lava s sodelovanjem z glasbeniki IZ drugih šol ŠC, ki deluje pod mentorstvom profesorice Metke Jagodič Pogačar. Z nami so bili: Neža Pogačar, L 3A – vokal, Matevž Krašek, L 3E – kitara, Andraž Rozman, E 2C – bas kitara, Ožbej Trunkl, E 2A – tolkala.

Skip to content