V sredo, 20. 4. 2022 smo se z dijaki G-1. a in G-1. e razreda, odpravili v Prekmurje. Pot nas je najprej popeljala na Otok ljubezni v Ižakovce. Otok ljubezni je naravni otok na reki Muri. Sprehodimo se tudi do plavajočega mlina, ki stoji na dveh čolnih, v katerem še danes meljejo žito na tradicionalen način in je edini tovrstni mlin v Sloveniji. Le streljaj od mlina, pa smo si ogledali tudi brod, ki ga sestavljata dva plitva čolna s ploščadjo, vse skupaj pa je pritrjeno na jekleno vrv. Brod še danes služi za prečkanje reke Mure. 

Pot smo nadaljevali do Velike Polane, kjer smo se ustavili na domačiji Miška Kranjca, enega najplodnejših slovenskih pisateljev 20. stoletja. 

Sledil je ogled Plečnikove cerkve Gospodovega vnebohoda v Bogojini, ki ji domačini rečejo tudi bela golobica. Cerkev je arhitekturno zelo zanima, raven hrastov strop pa krasijo keramični izdelki okoliških lončarjev. Cerkev ima močan okrogel zvonik z ravno streho, ki naj bi ponazarjal pest z dvignjenim kazalcem. 

Naš zadnji postanek pa je bil v doživljajskem parku Expano ob Soboškem jezeru, kjer s pomočjo inovativnih tehnologij predstavljajo vse lepote Prekmurja, domačo obrt in kulturno dediščino. Preživeli smo lep dan, polnega novih doživetij in sproščenega druženja, ki smo ga zadnji dve leti še kako pogrešali.

 

Klavdija Kopše Kaljun

 

Skip to content