Uslužbenci Ministrstva za notranje zadeve so v četrtek, 15. 12. 2022, izvedli za dijake 2. letnika, v okviru modula Jaz in svet, poučno predavanje o trgovini z ljudmi.

Trgovina z ljudmi je sodobna oblika suženjstva. Eden od ključnih vzrokov, zaradi katerega lahko oseba postane žrtev trgovine z ljudmi, je njena ranljivost, ki lahko izhaja iz osebnih (revščina, nasilje v družini, izguba svojcev, zasvojenost …) ali družbenih okoliščin (gospodarska nestabilnost, naravne nesreče, vojna …). Žrtve so otroci, mladostniki, moški in ženske različne starosti, narodnosti, rase, verske in politične pripadnosti. Po zadnjih podatkih so posebej ranljivi mladostniki med 14. in 18. letom; osebe, ki z neznanci klepetajo preko spletnih klepetalnic; osebe, ki zapustijo dom zaradi obljube po dobro plačanem delu, za katerega ne potrebujejo izkušenj in znanja.

Najbolj so izpostavljeni turistični delavci, varuške, modeli in manekenke, gradbeni delavci, spremljevalke, maserke, gospodinjske pomočnice, artistične plesalke in berači.

Danes smo lahko s trgovino z ljudmi v stiku tudi posredno, česar se pogosto niti ne zavedamo, ko kupujemo in uporabljamo dobrine, ki so jih morda proizvedle žrtve trgovine z ljudmi.

Na predavanju so bili dijakom predstavljeni vzroki, ki vzpodbujajo trgovino z ljudmi, in samozaščitni ukrepi.

Zaradi boljšega razumevanja so izvajalci ponazorili predavanje s posameznimi primeri, ki so bili zaznani v Sloveniji, ter jih seznanili z oblikami pomoči žrtvam trgovanja in s kontakti organizacij, kamor se lahko v primeru nevarnosti ali stiske obrnejo po pomoč.

Ne postanite žrtev trgovine z ljudmi

 • Osebnih dokumentov in svojega mobilnega telefona ne izročajte nikomur.
 • Bodite previdni pri komuniciranju z neznanci prek spleta in uporabi socialnih omrežij.
 • Ne zaupajte neznancem, ki vam vsiljujejo pomoč, se pretvarjajo da so vaši prijatelji in vam izkazujejo pretirano pozornost.
 • Pri ponudbah za delo pridobite in preverite čim več podatkov o delodajalcu.
 • Bodite pozorni na osebe, ki vam ponujajo ali vsiljujejo prevoz, obljubljajo nastanitev ali delo.
 • Če potujete v avtu z neznancem, vprašajte za točen naslov, njegovo telefonsko številko in vztrajajte, da vam pokaže osebni dokument.
 • Dogovorite se za ceno prevoza pred odhodom.
 • Zapišite ali fotografirajte registrsko številko avtomobila in ju posredujte osebi, ki ji zaupate.
 • Med potovanjem ostanite v stiku z ljudmi, ki jim zaupate in jim javljajte, kje se nahajate.
 • V vsaki državi ali v okolju, kjer ste nastanjeni, se dobro pozanimajte, kje lahko poiščete pomoč, v kolikor bi jo potrebovali (policijska postaja, humanitarne organizacije..). Seznanite se z njihovimi lokacijami in kontaktnimi podatki.
 • Ukrepajte že ob prvih znakih prisile, nasilja ali sumljivih okoliščin.

 

Skip to content