LJUDJE, PRIŽGIMO LUČ! Po celem svetu hkrati!

Naj sveti kdove kam.

Saj kdaj že plamen sveče

pokaže plamen sreče

človeku, ki je sam.

PRIŽGIMO LUČ, LJUDJE! Po celem svetu hkrati!

                                               (Frane Milčinski – Ježek)

 

 

Spoštovani dijaki!

Generalna skupščina Organizacije združenih narodov je leta 2005 20. december razglasila za svetovni dan človeške solidarnosti. Ob tem je poudarila, da je milenijska (tisočletna) deklaracija opredelila solidarnost kot temeljno in univerzalno vrednoto, ki bi morala vladati v medčloveških odnosih v 21. stoletju.

Ta dan nas opominja, naj se spomnimo bližnjih. Vprašajmo se. Kdo je naš bližnji? Vsak, ki ga opazimo in si vzamemo čas zanj. Vsak, ki mu prisluhnemo in se z njim pogovorimo. Vsak, za katerega storimo dobro delo. Vsak, ki mu pomagamo reševati vsakdanje težave.

Ernest Hemingway je za moto svojega romana Komu zvoni izbral besede, ki jih je zapisal angleški pesnik John Donne: »Noben človek ni Otok, povsem sam zase; vsak človek je kos Celine, del kopne zemlje; če Morje odplavi grudo prsti, je Evrope manj, kot bi se zmanjšal Rtič, kot bi se zmanjšalo Posestvo tvojih prijateljev ali tvoje lastno /…/«

Znašli smo se v obdobju, ko si vsi še posebej želimo, da bi bilo naše okolje varno in spodbudno. Močneje se zavedamo pomena medsebojne povezanosti. Zato pomislimo na  sočloveka v domačem okolju. Pot k bližnjemu lahko najdemo  preko humanitarne organizacije. Mnoge osamljene, na primer  starejše doma ali v domovih za starejše, lahko razveselimo že s  prijazno voščilnico, utrujene zdravstvene delavce tudi s spodbudnimi besedami ali glasbo. V pogovoru o solidarnosti ste se dijaki spomnili na mnoge ranljive ljudi. Med njimi so žal tudi otroci in najstniki.

Kaj lahko ob svetovnem dnevu človeške solidarnosti storimo v šolskem okolju?    

V teh dneh si boste vsi dijaki ogledali televizijsko oddajo Od blizu in prisluhnili vrhunskemu športniku, dvakratnemu svetovnemu prvaku, Darku Đuriću. O njegovih življenjskih preizkušnjah se lahko pogovorite s prijatelji in sošolci, na primer na zadnji razredni uri v tem letu. Darkova osebnost je mnogim v navdih. Oddajo najdete na povezavi  https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174734419?s=dostopno&t=2.

V novih okoliščinah je postalo  medmrežje za nas nepogrešljivo. Nekateri dijaki ste predlagali, da bi vsi dijaki naše šole ustvarili spletno voščilnico. Nato smo se odločili za spletno poslanico. Navodilo zanjo je Špela Ipšek iz 3. a napisala v Decembrskem pismu.

Prižgimo torej luč, kakor nas nagovarja pesnik Ježek. Čeprav se zdi beseda, misel, majhna stvar, lahko rodi bogate sadove – v sedanjosti in prihodnosti.

 

                                                                                                                             Duša Polak,                                                                                                                                                                                                                                     

                                                                                                                             koordinatorica Unesco ASP-net           

Skip to content